Бајден

Стапот на Бајден ги растера не талентираните кои тврдеа дека ќе го раскинат Преспанскиот договор. Она што мене не ми успеа со повеќе колумни во кои докажав дека Времената согласност не може да биде раскината[1], на Бајден му успеа со стапот. Сега сите што тврдеа дека ќе го раскинат Преспанскиот договор се сокрија и полесно може да се види дека единствено моето решение со ius cogens ја отстранува Времената согласност и Преспанскиот договор, со утврдување на ништовност, а не раскинување, како што трубеа вувузелите на Депандансот на УДБА.

 

Read More

Стани куќо! Долго, долго лежеше соборена

„Татковината е мајка на сите мајки (Руска поговорка).„[2]

 

За да престане злосторничката среќа на Германија што ја арџи Македонија, мораме да се ослободиме од луѓе како Заев и д-р Мицковски.

 

Потребни се добри и паметни луѓе што ќе подзачистат. А кога ќе подзачистат ќе можат да и речат на Македонија :„Стани куќо! Долго, долго лежеше соборена.„[3]

 

Read More

Како да ја преживееме тиранијата на УДБОМАФИЈАТА

Кога д-р Груевски ја освои власта, направи нешто што ниедна поранешна југословенска република не го има направено. Лустрација. Тоа беше во склад со две резолуции на Советот на Европа и една на ЕУ.

Read More

Македонските медиуми како отров против македонскиот народ во спорот за името

Слободата на медиумите за државата е исто што и сигурносниот вентил за парната машина. Благодарејќи и нејзе, секое незадоволство, штом ќе се појави, излегува преку сигурносниот вентил. Освен ако не е премногу големо незадоволството.[1]

 

Read More

Самоостварувачкото пророштво на Васко Ефтов за името

Еристичкиот трик (привиден доказ кој мами) самоостварувачко пророштво, уште се нарекува Пигмалионов ефект, или selffulfilling prophecy (англиски).[1]

 

Опис: трикот темели на познатиот психолошки ефект, според кој што самото пророкување на нешто, или некое дејствие, произведува ефект кој што бил пророкуван. Автор на овој трик е американскиот социолог Robert K. Merton. Вообичаено актерите овој ефект не го забележуваат, така да убедувањето дека се работи за „пророштво“ преовладува.[2]

 

Read More

Културен геноцид на македонскиот народ

Колку само во себе се радувам на секое расположение кога мислите на друг ќе дојдат до израз, на сметка на моите мисли. Понекогаш дури си приредувам и посебна свеченост, кога својата духовна куќа и имот ги подарувам на друг. Слично на некој исповедник кој чека во некое ќоше и посакува да наиде некој сиромав човек за да му ги соопшти своите туробни мисли, за повторно да му ја исполни раката и срцето и за да му го олесни бремето на вознемирената душа. Не само што не сакам за тоа слава, туку би сакал да избегнам и благодарност, бидејќи е наметлива и не се плаши од осаменост и молчење. Да се живее безимено и донекаде потсмешливо, премногу простачки за да не предизвикуваш завист и непријателство. Снабден со трезна глава, малку знаење и кеса искуство, бев такаречи духовен лекар на сиромашни и помош на овој и оној, чија што глава е унезверена од мисли, а тој да не забележи кој му помогнал. Не сакав пред нив да имам право и да славам победа, туку му зборував така што после некој неприметен миг или противречност, сам ќе си кажеше за себе многу добри ствари и задоволен поради тоа ќе си заминеше. Бев како мало прибежиште кое не одбива никого кој е во неволја, а потем ме забораваа и ме исмејуваа. Немав никаква предност, ни во храна, ни во почист воздух, ниту бев порадосен дух-туку давав, враќав, се доверував и бев во поголема невоља од нив. Се спуштав многу ниско за да бидам достапен, без да се понизам. На себе имав многу неправди, бидејќи ползев низ тесните ходници на сите видови заблуди. Тоа ми овозможи да дојдам до многу скриени души, на нивните тајни патишта. Секогаш бев во некаков вид љубов и секогаш во некаков вид саможивост и самоуживање. Тоа за мене беше добар живот. Причина долго да сеживее.[1]

 

Read More

Каде што започна студената војна, таму и завршува

Долготрајното повторно истражување и вреднување на Осилото[1] во контекст на меѓународните односи по Втората светска војна, помогнаа да се воспостави интелектуална подршка за студената војна.[2]

Read More