За кувет

Дефиницијата одговара на прашањето што е нешто. Ја прави јасна суштината на една ствар. Од доказот ни станува јасно дали одреден атрибут му припаѓа на одреден субјект.[1]

Затоа на мојот разумен читател му се јасни и најсложените поими. Употребуваме најдобри дефиниции и правиме совршени правни силогизми.

Read More

„КЕНГУРСКИТЕ СУДСКИ ПРОЦЕСИ„ на судиите на УДБОМАФИЈАТА

Судијата на Врховниот суд на САД, Douglas, во случајот SPANO v. NEW YORK ја дава дефиницијата за „КЕНГУРСКИ СУДСКИ ПРОЦЕС„: „…Во овој случај станува збор за обвинет, кого што наместо судија и порота, претходно го судела полицијата. Тоа е КЕНГУРСКИ судска постапка (kangaroo court procedure), каде што полицијата ги произведува неопходните докази, суштински докази против обвинетиот и спречува присуство на адвокат (потенцирал М.П.).„[1]

 

Read More

Бајден

Стапот на Бајден ги растера не талентираните кои тврдеа дека ќе го раскинат Преспанскиот договор. Она што мене не ми успеа со повеќе колумни во кои докажав дека Времената согласност не може да биде раскината[1], на Бајден му успеа со стапот. Сега сите што тврдеа дека ќе го раскинат Преспанскиот договор се сокрија и полесно може да се види дека единствено моето решение со ius cogens ја отстранува Времената согласност и Преспанскиот договор, со утврдување на ништовност, а не раскинување, како што трубеа вувузелите на Депандансот на УДБА.

 

Read More

Стани куќо! Долго, долго лежеше соборена

„Татковината е мајка на сите мајки (Руска поговорка).„[2]

 

За да престане злосторничката среќа на Германија што ја арџи Македонија, мораме да се ослободиме од луѓе како Заев и д-р Мицковски.

 

Потребни се добри и паметни луѓе што ќе подзачистат. А кога ќе подзачистат ќе можат да и речат на Македонија :„Стани куќо! Долго, долго лежеше соборена.„[3]

 

Read More

Како да ја преживееме тиранијата на УДБОМАФИЈАТА

Кога д-р Груевски ја освои власта, направи нешто што ниедна поранешна југословенска република не го има направено. Лустрација. Тоа беше во склад со две резолуции на Советот на Европа и една на ЕУ.

Read More

Македонските медиуми како отров против македонскиот народ во спорот за името

Слободата на медиумите за државата е исто што и сигурносниот вентил за парната машина. Благодарејќи и нејзе, секое незадоволство, штом ќе се појави, излегува преку сигурносниот вентил. Освен ако не е премногу големо незадоволството.[1]

 

Read More

Самоостварувачкото пророштво на Васко Ефтов за името

Еристичкиот трик (привиден доказ кој мами) самоостварувачко пророштво, уште се нарекува Пигмалионов ефект, или selffulfilling prophecy (англиски).[1]

 

Опис: трикот темели на познатиот психолошки ефект, според кој што самото пророкување на нешто, или некое дејствие, произведува ефект кој што бил пророкуван. Автор на овој трик е американскиот социолог Robert K. Merton. Вообичаено актерите овој ефект не го забележуваат, така да убедувањето дека се работи за „пророштво“ преовладува.[2]

 

Read More