ВМРО ДПМНЕ го лажеше Македонскиот народ дека е негов заштитник

Кој пишува со крв и во изреки, не е доволно само да се чита, туку треба да го учиме наизуст.[1]

“Пријателството е како стакло: кога еднаш ќе го разбиеш, повеќе нема да го составиш (Руска).”[2]

“Како што потенциравме на почетокот, до раздор помеѓу пријателите доаѓа тогаш, кога не се пријатели во она значење, како што едниот, или другиот си претставува. Доколку А сам себеси се лаже и си умислува дека Б го сака заради неговиот карактер, иако Б не му дал ниеден повод за таква претпоставка, тогаш А нека си ја припише вината себеси. Доколку пак Б, со своето преправање свесно го измамил А, тогаш А може сосема оправдано да го осуди Б и тоа дури повеќе отколку фалсификаторот на пари[3]. Толку повеќе, колку поголема е вредноста против која што се огрешил Б (потенцирал и превел М.П.).”[4]

Read More

Зошто загуби ВМРО ДПМНЕ и зошто мора да се отстрани

Пред стогодишнината од првата светска војна, повеќе западни научници пишуваа дека ситуацијата многу наликува на условите пред Првата светска војна.

Заедно со д-р Татјана Петрушевска напишавме стручен труд “Осило”, во кое зазедовме свој став по тоа прашање, кое во најголем дел се потврди.

Пред се, западните научници мислеа, дека она што не им успеа на Британците со Украина за време на Октомврсиката револуција, ќе им успее сега. Понудата беше иста: право на самоопределување на Украинците. Овој пат смешно; Украина веќе го реализира правото на самоопределување без капка крв.

Read More

Копилиња

“Нека се употребуваат човечките средства како да нема божествени, а божествените, како да нема човечки (превел М.П.).”[1]

Сметав дека дека имам човечки средства за најголемиот проблем на Македонија, проблемот со името и затоа ја напишав колумната “1004 луѓе само”.

Меѓутоа, добронамерни луѓе од “Преродба” ми кажаа дека д-р Вера Лалческа (политиколог) пред повеќе од една година вложила правно средство до Советот за човекови права на ОН. Бидејќи и Одборот за човекови права е тело на ОН, поднесување на ново правно средство носи ризик од удвојување, а поради тоа и отфрлање на правното средство што би го поднел. Побарав да ја добијам барем првата страница од правното средство на д-р Лалческа, но не ја добив.

Read More